TYT-AYT-YKS Puan ve Sıralama Hesaplama
Sınava giren öğrencinin, doğru ve yanlış cevaplarının sayısı belirlenir ve doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak öğrencinin net sayısı bulunur.
Simedyan Akademi puan ve sıralama robotu, YÖK tarafından açıklanan en güncel 2022 verilerini kullanarak, puan ve sıralama hesaplamaları yapar. Simedyan Akademi puan ve sıralama robotu, tüm puan aralıkları için, YÖK Atlas tarafından açıklanan sıralama verilerini alarak, en doğru puan ve sıralama verisini sağlamaktadır. Bu sebeple, sitemizde yer alan Puan-Sıralama Robotunu kullanmanızı öneririz.
Puan ve Sıralama Hesaplama Robotuna Git
Öğrencinin TYT puanının hesaplanabilmesi için Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinde en az 0,5 ham puan almaları gerekmektedir. AYT ve YDT’de ise ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için öğrencinin ilgili testlerden en az birinden, en az 0,5 ham puan almış olması gerekmektedir.
Ortaöğretim diploma notunuz 5 ile çarpılarak OBP’ye dönüştürülür. Diploma notu bildirmeyen adayların diploma notları 50 olarak değerlendirilir. Ortaöğretim Başarı Puanı 0,12 katsayısıyla çarpılarak sınav puanlarına eklenir ve yerleştirme puanlarının hesaplaması buna göre yapılır.
YKS’ye katılan tüm öğrenciler 1. Oturum olan TYT sınavına girmek zorundadır. TYT sınavı 120 sorudan oluşur ve süresi 165 dakikadır. Önlisans programlarını tercih etmek isteyen öğrencilerin sadece 1. Oturum olan TYT sınavına girmesi yeterlidir. YKS puanlaması yapılırken TYT’nin %40’ı alınır.
YKS’ye katılan öğrenciler için 2. Oturum olan AYT sınavı bir tercihtir. Lisans programlarını tercih etmek isteyen adaylar hem TYT hem AYT oturumlarına katılmak zorundadırlar. 2. Oturum Sınavı; Sayısal(SAY), Sözel(SÖZ), Eşit Ağırlık(EA), DİL(YDT) olmak üzere 4 farklı puanlama türüne ayrılır. TYT puanı hesaplandıktan sonra, yerleştirme puanının hesaplanması için TYT’nin %40’ı alınır ve kalan %60, AYT netlerinin oluşturduğu puandan gelmektedir.